Varsiluomet vartalossa

Varsiluomia voi esiintyä missä vain, mutta ne ovat yleisimpiä siellä missä iho taittuu tai poimuttuu.

Varsiluomia ei välttämättä edes huomata elleivät ne sijaitse näkyvällä paikalla. Niitä esiintyy kaikkialla iholla, mutta yleisimmin niitä on kaulalla, kasvoilla, silmien ympärillä (myös silmäluomissa), käsivarsien alapinnoilla ja kainaloissa, rintojen alla ja rinnassa sekä nivusten alueella.1,2 Näillä alueilla iho joko hankautuu ihoa vasten tai ihossa on luontaisesti poimuja. Ihon hankautuminen  ihoa vasten aktivoi varsiluomien syntymistä .3,4

Varsiluomet voivat olla erikokoisia

Varsiluomien koko ja ulkonäkö vaihtelee sen mukaan missä ne sijaitsevat.5

  • Pienet, 1-2 mm kokoiset varsiluomet esiintyvät yleensä kasvoissa, kaulalla, käsivarsien alapuolella ja kainaloissa.
  • Keskikokoiset, pitkulaiset, noin 5 mm pitkät ja 2 mm leveät. Näitä esiintyy useimmiten rintojen alla ja rinnassa.
  • Suurikokoiset, pussimaiset ja varrelliset varsiluomet esiintyvät yleensä nivusten alueella.

Vaikka varsiluomien poistaminen ei yleensä ole lääketieteellisistä syistä tarpeen, ne voivat olla kosmeettisesti häiritseviä ja vaivata, jos hankautuvat rikki. Jos olet epävarma siitä, että onko ihokasvannaisesi varsiluomi, käy lääkärissä. Tämä on erityisen tärkeää, jos ihomuutos vaihtaa väriä tai muotoa, muuttuu kivuliaaksi, alkaa kutista tai vuotaa verta.

Varsiluomen tunnistaminen

Varsiluomi voidaan tunnistaa koon, muodon, värin ja sijainnin perusteella.  . Yleisimmin ne ovat samanvärisiä kuin ympäröivä iho ja kiinni alla olevassa ihossa kapealla varrella. Ne esiintyvät joko yksin tai ryhmissä ja voivat olla kooltaan pieniä (halkaisijaltaan 1-2 mm), keskikokoisia (2x5 mm) tai kookkaita. Varsiluomet ovat yleisimpiä ihoalueilla, joissa iho taittuu tai poimuttuu kuten kasvoissa, kaulalla, kainaloissa, rintojen alla, rinnassa tai nivusalueella.1,5 Yleensä varsiluomen tunnistaminen ei vaadi koepalan ottamista.

Varsiluomet kaulalla

Kaula on yleinen paikka varsiluomille, erityisesti ihojuonteiden alueella.1,5 Nämä varsiluomet ovat tyypillisesti melko pieniä, (1-2 mm halkaisijaltaan) ja voivat sijaita yksittäin tai ryhmässä. Nämä varsiluomet huomataan yleensä siinä vaiheessa kun koru tai paidankaulus hankaa varsiluomea. Sen hankautumista olisi hyvä välttää, mutta jos varsiluomi on kosmeettisesti häiritsevä tai hankautumista ei voi välttää, se voidaan poistaa.

Jooga tunti useita osallistujia

Varsiluomet kasvoissa

Varsiluomia esiintyy usein kasvoissa ja silmäluomissa. Ne ovat yleisesti vaarattomia, mutta kasvoissa esillä olevilla varsiluomilla voi olla negatiivinen vaikutus ulkonäköön ja itsetuntoon. Kuten muillakin ihoalueilla, myös kasvoissa, varsiluomet ovat yleisimpiä ihoalueilla, joissa iho taittuu tai poimuttuu, esimerkiksi naurujuonteiden alueella, otsassa ja silmien ympärillä. Silmäluomissa sijaitsevat varsiluomet voivat joskus kasvaa niin suuriksi, että haittaavat näkökykyä. Kasvojen ja silmäluomien varsiluomet voidaan tarvittessa turvallisesti poistaa lääkärin vastaanotolla.

Jooga tunti useita osallistujia

Varsiluomet kainaloalueella

Varsiluomia esiintyy tyypillisesti kainaloalueella, jossa iho hankautuu ihoa vasten.1,5 Ne huomataan usein deodoranttia laittaessa, ihokarvoja ajaessa tai rutiininomaisessa rintojentarkastuksessa. Kainaloalueen varsiluomet ovat yleensä melko pieniä.5 Ne ovat yleensä oireettomia, mutta voidaan poistaa, jos haittaavat kosmeettisesti tai ärtyvät hankauksesta.

Jooga tunti useita osallistujia

Varsiluomet rintojen alueella

Varsiluomet rintojen alueella voivat säikäyttää. Tällä alueella varsiluomet ovat yleensä keskikokoisia, noin 5 mm pitkiä ja 2 mm leveitä ja esiintyvät joko yksittäin tai ryhmissä.5 Yleensä varsiluomet ovat hyvänlaatuisia, mutta rinnassa olevat ihomuutokset on hyvä tarkistuttaa lääkärillä.

Varsiluomet rintojen alueella joutuvat usein alttiiksi hankaukselle esimerkiksi rintojen tai rintaliivien alla. Jos sinulla on varsiluomi rintojen alueella, vältä hankausta aiheuttavia tiukkoja ja synteettisiä alusvaatteita.

Rinnoissa tai rintojen alla olevat varsiluomet voidaan tarvittaessa turvallisesti poistaa lääkärin vastaanotolla.

Lähteet

  1. Lipoff, J.B., Chatterjee, K. Acrochordon. In: StatPearls Publishing; 2017.
  2. Banik R, Lubach D. Skin tags: localization and frequencies according to sex and age. Dermatologica. 1987;174(4):180-183. doi:10.1159/000249169
  3. Allegue F, Fachal C, Pérez-Pérez L. Friction induced skin tags. Dermatol Online J. 2008;14(3):18.
  4. El Safoury OS, Fawzy MM, Hay RMA, Hassan AS, El Maadawi ZM, Rashed LA. The possible role of trauma in skin tags through the release of mast cell mediators. Indian J Dermatol. 2011;56(6):641-646. doi:10.4103/0019-5154.91819
  5. Panday, A., Sonthalia, S. Skin tags. In: StatPearls Publishing; 2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547724/.
LIUOS

SyylEnd Original

Koko perheelle

Riittoisa liuos, joka kuivattaa syylät juurineen. Ainutlaatuinen vaikutusmenetelmä erottaa SyylEndin muista syylänpoistotuotteista.

KYNÄ
SyylEnd PEN box

SyylEnd PEN

Tarkka annostelu

Sisältää samaa vaikuttavaa ainetta ja on yhtä tehokas kuin SyylEnd liuos. SyylEnd PEN on kehitetty kuluttajien toiveiden perusteella, sen annostelu on aina oikea ja syylien tarkka käsittely onnistuu kätevästi.

JÄÄDYTYSHOITO
SyylEnd FREEZE box

SyylEnd FREEZE

Pienille syylille

SyylEnd FREEZE on kylmin kotikäyttöön tarkoitettu jäädytyshoito, joka poistaa syylät juurineen jopa yhdellä käyttökerralla.

JÄÄDYTYSHOITO

SyylEnd FREEZE excel

Sitkeille ja isoille syylille

SyylEnd FREEZE excel on kotikäyttöön tarkoitettu jäädytyshoito, joka soveltuu käytettäväksi, kun hoidetaan sitkeitä, isoja syyliä käsissä, käsivarsissa ja jaloissa.

JÄÄDYTYSHOITO
SyylEnd FREEZE box

SyylEnd Skin tags

Pienille varsiluomille

SyylEnd Skin tags on ensimmäinen kotikäyttöön tarkoitettu jäädytyshoito varsiluomien poistoon. Se soveltuu pienille, niskassa, kaulassa, rintakehällä, kainaloissa tai käsivarren sisäpuolella oleville varsiluomille.