Usein kysyttyä varsiluomista

Täältä löydät vastaukset useimpiin kysymyksiin varsiluomista ja niiden hoidosta.

Usein kysyttyä varsiluomista

  • Varsiluomi vai syylä?

    Varsiluomet ja syylät ovat molemmat ”muhkuroita” iholla, mutta ne eroavat toisistaan merkittävästi. Varsiluomet voivat olla sileitä tai epäsäännöllisiä ja niiden koko vaihtelee muutamasta millimetristä muutamaan senttimetriin. Varsiluomet ovat yleensä pehmeitä ja muodoltaan pallomaisia, kun taas syylät ovat usein kovia ja pinnaltaan karheita. Varsiluomien väri vaihtelee vaaleasta tummaan. Syyliä aiheuttavat ihmisen papillomavirukset ja ne ovat tarttuvia, kun taas varsiluomet eivät tartu ihmisestä toiseen. Jos olet epävarma, onko ihomuutoksesi varsiluomi vai syylä, ota yhteyttä lääkäriin.

  • Mitä varsiluomet ovat?

    Varsiluomet ovat yleensä pieniä, hyvänlaatuisia ja harmittomia ”muhkuroita” iholla. Ne eivät tartu ihmisestä toiseen. Ajatellaan, että ne muodostuvat kun pienet ryppäät kollageenia, verisuonia ja rasvasoluja kiinnittyvät toisiinsa ihon alla ja muodostavat ”muhkuran”. Ne ovat kiinni alla olevassa ihossa kapealla varrella.1,2

  • Mikä aiheuttaa varsiluomet?

    Koska varsiluomet ovat yleisimpiä ihoalueilla, joissa iho taittuu tai poimuttuu kuten kasvoissa, kaulalla, kainaloissa tai rintojen alla ,1-2,3 lääkärit uskovat, että ne johtuvat ihon hankautumisesta ihoa vasten.4,5 Tätä voisi verrata vaikka siihen miten neule ”nyppyyntyy” käytössä.

  • Miten varsiluomi muodostuu?

    On havaittu, että varsiluomet sisältävät suuria määriä tiettyjä tulehdussoluja (syöttösoluja). Tämänhetkinen käsitys on, että syöttösoluja keräytyy hankausalueelle. Ne vapauttavat alueelle tulehdusvälittäjäainetta, joka stimuloi ihomuutoksia ja lopulta johtaa varsiluomen syntyyn. 5

  • Miltä varsiluomet näyttävät?

    Varsiluomet  ovat yleensä pehmeitä, helposti liikuteltavia ihokasvainnaisia. 1,2 Aluksi ne näyttävät pieniltä litteiltä ”muhkuroilta” iholla. Kasvaessaan ne muuttuvat pussimaisiksi ihomuodostelmiksi ja ovat kiinni ihossa ohuella varrella. Niiden koko, muoto ja väri vaihtelevat , mutta yleensä ne ovat ihonvärisiä ja esiintyvät ryhmissä.

  • Tarttuvatko varsiluomet?

    Varsiluomet toisin kuin syylät eivät ole tarttuvia.6 Ne eivät tartu ihmisestä toiseen eivätkä ihoalueelta toiselle.

  • Voiko varsiluomi olla pahanlaatuinen?

    Varsiluomet ovat yleensä hyvänlaatuisia. Jos varsiluomi tai mikä tahansa ihomuutos vaihtaa väriä tai alkaa kutista tai vuotaa verta, ota yhteyttä lääkäriin. Ota yhteyttä lääkäriin myös, jos olet epävarma, että onko ihomuutos varsiluomi.

  • Miten varsiluomi poistetaan?

    Varsiluomia voidaan poistaa monin eri tavoin, esimerkiksi leikkaamalla, laserilla ja jäädyttämällä.7-11 Kaikki nämä hoitomuodot ovat käytössä lääkäreillä, mutta nyt jäädytyshoito on mahdollista myös itsehoidossa. SyylEnd Skin tags on jäädytyshoito varsiluomien itsehoitoon. Se on ensimmäinen kotikäyttöön tarkoitettu varsiluomien hoitomenetelmä, joka poistaa todistetusti varsiluomet tehokkaasti.12 SyylEnd Skin tags poisti kokonaan tai paransi varsiluomen ulkonäköä yli 90% tapauksista. Lue aina käyttöohje huolellisesti ennen SyylEnd Skin tags laitteen käyttöä.

  • Tuleeko varsiluomia lisää samaan kohtaan jos poistan yhden?

    Varsiluomen poistaminen ei aiheuta uusien varsiluomien kasvua. Varsiluomet ovat täysin irrallisia toisistaan eikä yhden poistaminen aiheuta uusien varsiluomien ilmestymistä samaan paikkaan tai toisaalle iholla. Toisaalta varsiluomen poistaminen ei myöskään takaa sitä ettet saisi niitä lisää. Varsiluomia tulee taipumuksesta ja tilanteesta riippuen, esimerkiksi ylipaino, diabetes ja raskaus13-16  lisäävät niiden mahdollisuutta. Varsiluomia ilmestyy helposti alueille, joilla iho poimuttuu ja hankautuu kuten esimerkiksi kasvot, silmien ympäristö, kainalot, kaula.1-3

Lähteet

  1. Lipoff, J.B., Chatterjee, K. Acrochordon. In StatPearls Publishing; 2017.
  2. Panday, A., Sonthalia, S. Skin tags. In StatPearls Publishing; 2019. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547724/
  3. Banik R, Lubach D. Skin tags: localization and frequencies according to sex and age. Dermatologica. 1987;174:180–3.
  4. Allegue F, Fachal C, Pérez-Pérez L. Friction induced skin tags. Dermatol Online J. 2008;14:18.
  5. El Safoury OS, Fawzy MM, Hay RMA, Hassan AS, El Maadawi ZM, Rashed LA. The possible role of trauma in skin tags through the release of mast cell mediators. Indian J Dermatol. 2011;56:641–6.
  6. Pezeshkpoor F, Jafarian AH, Ghazvini K, Yazdanpanah MJ, Sadeghian A, Esmaili H, et al. An association of human papillomaviruses low risk and high risk subtypes with skin tag. Iran J Basic Med Sci. 2012;15:840–4.
  7. Andrews MD. Cryosurgery for common skin conditions. Am Fam Physician. 2004;69:2365–72.
  8. Cryosurgery for skin growths. American Society for Dermatologic Surgery [Internet]. Available from: https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/cryosurgery/cryosurgery-for-skin-growths
  9. Finney, R.L. Jr. Procedures: skin tag (acrochordon) removal. Available from: https://mospace.umsystem.edu/xmlui/bitstream/handle/10355/13999/
    pdf?sequence=1&isAllowed=y
  10. Acrochordon treatment and management. Medscape [Internet]. Available from: https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/cryosurgery/cryosurgery-for-skin-growths
  11. Fredriksson CH, Ilias M, Anderson CD. New mechanical device for effective removal of skin tags in routine health care. Dermatol Online J. 2009;15:9.
  12. Prospective, single-blinded, randomized trial to evaluate the efficacy of a cryogenic medical device on skin tags versus a comparator product. Clinical Investigational Report for Medical Device according to ENISO standard 14155:2012 and its updates. Data on file. 2019;Dermscan, France:17E3241.
  13. Barankin B, Silver SG, Carruthers A. The skin in pregnancy. J Cutan Med Surg. 2002;6:236–40.
  14. Bustan RS, Wasim D, Yderstræde KB, Bygum A. Specific skin signs as a cutaneous marker of diabetes mellitus and the prediabetic state - a systematic review. Dan Med J. 2017;64.
  15. El Safoury OS, Ibrahim M. A clinical evaluation of skin tags in relation to obesity, type 2 diabetis mellitus, age, and sex. Indian J Dermatol. 2011;56:393–7.
  16. Thappa DM. Skin tags as markers of diabetes mellitus: an epidemiological study in India. J Dermatol. 1995;22:729–31.

Mikä on syylä?

Syylät ovat pieniä kasvannaisia iholla, jotka aiheuttaa HPV-virus (human papilloma virus).

LIUOS
SyylEnd ORIGINAL pakkauskuva

SyylEnd Original

Koko perheelle

Riittoisa liuos, joka kuivattaa syylät juurineen. Ainutlaatuinen vaikutusmenetelmä erottaa SyylEndin muista syylänpoistotuotteista.

KYNÄ
SyylEnd PEN box

SyylEnd PEN

Tarkka annostelu

Sisältää samaa vaikuttavaa ainetta ja on yhtä tehokas kuin SyylEnd liuos. SyylEnd PEN on kehitetty kuluttajien toiveiden perusteella, sen annostelu on aina oikea ja syylien tarkka käsittely onnistuu kätevästi.

JÄÄDYTYSHOITO
SyylEnd FREEZE box

SyylEnd FREEZE

Pienille syylille

SyylEnd FREEZE on kylmin kotikäyttöön tarkoitettu jäädytyshoito, joka poistaa syylät juurineen jopa yhdellä käyttökerralla.

JÄÄDYTYSHOITO
SyylEnd FREEZE eXcel pakkauskuva

SyylEnd FREEZE excel

Sitkeille ja isoille syylille

SyylEnd FREEZE excel on kotikäyttöön tarkoitettu jäädytyshoito, joka soveltuu käytettäväksi, kun hoidetaan sitkeitä, isoja syyliä käsissä, käsivarsissa ja jaloissa.

JÄÄDYTYSHOITO
SyylEnd FREEZE box

SyylEnd Skin tags

Pienille varsiluomille

SyylEnd Skin tags on ensimmäinen kotikäyttöön tarkoitettu jäädytyshoito varsiluomien poistoon. Se soveltuu pienille, niskassa, kaulassa, rintakehällä, kainaloissa tai käsivarren sisäpuolella oleville varsiluomille.