Miten syylät tarttuvat?

Syyliä eli pieniä, rakeisia ihokasvannaisia, voi muodostua kaikkialle kehoon. Syylät ovat hyvin yleisiä, etenkin lapsilla.

Mutta miten syylät ja jalkasyylät syntyvät? Syylän syy on ihmisen papilloomavirus (HPV), suhteellisen harmiton virus, joka pääsee vaikuttamaan kehoon rikkonaisen ja kuivan ihon kautta. Virus infektoi ihon pintakerroksen soluja, jonka seurauksena noin kahden – kuuden kuukauden kuluttua syylät puhkeavat. Syylät tarttuvat helposti.

Kaksi ensisijaista tapaa saada syyliä ovat:

  • Suora kontakti. Syylät leviävät henkilöstä toiseen esimerkiksi kättelystä tai muista ihokosketuksista. Syylät voivat myös tarttua omassa kehossa kehonosasta toiseen.
  • Epäsuora kontakti. Syylät voivat siirtyä myös elottomien, tulehtuneeseen alueeseen kosketuksissa olleiden esineiden, kuten pyyhkeiden tai parranajokoneiden välityksellä, sekä kosteista kylpyhuoneista ja yleisistä tiloista, joissa kävellään avojaloin.
Perhe peiton alla varpaat nakyvissa

Kuka voi saada syyliä?

HPV-virus on hyvin tarttuva, mutta aina viruskontakti ei johda syylien muodostumiseen.

Lapset, sekä henkilöt, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä

Kuka tahansa voi saada syyliä ja arviolta 10 % väestöstä kärsii syylätartunnasta. Jos immuunijärjestelmä on heikentynyt esimerkiksi jonkin sairauden vuoksi, syylätartunnan riski kasvaa. Myös lapsilla on suurempi riski syylätartuntaan, koska lasten immuunijärjestelmä ei ole vielä täysin kehittynyt. Yksi kolmesta 4-12 vuotiaasta lapsesta saa syyliä1.

Syylien leviäminen perheen sisällä

Saksalaisen tutkimuksen1 mukaan, lapsilla, joiden perheessä on syylätartunta, on korkea riski saada syylätartunta.

Koulut ja tarhat

HPV-virukselle altistumisen määrä kouluissa tukee syylien kehitystä lasten koulumaailmassa. Näin ollen maissa, joissa lastentarhat ovat yleisiä, myös lapsien syylien saamisen riski on korkeampi. 

Elämäntavat

Syylät leviävät vapauttamalla tulehtuneita ihosoluja. Kylpyhuoneet ja yleiset tilat, pukuhuoneet ja uimahallit, tilat joissa yleensä kuljetaan avojaloin, lisäävät tartuntariskiä. Noudattamalla näitä ohjeita voit pienentää riskiä saada HPV-virus:

  • Älä koske syyliin. Pese kädet säännöllisesti, mutta ei kohtuuttomasti. Jos joudut kosketuksiin viruksen kanssa, pese kosketuskohta välittömästi, näin voit mahdollisesti estää viruksen leviämisen.
  • Kuivaa kädet huolellisesti ja käytä kosteusvoidetta. Käsien kuivaus ja rasvaaminen kosteuttavalla voiteella ehkäisee käsien kuivuutta ja HPV-virukselle altistumista.
  • Älä lainaa jalkineita. HPV voi pesiytyä kantajan käyttämiin jalkineisiin ja sukkiin.
  • Älä lainaa henkilökohtaisia hygieniatarvikkeita. Pyyhkeet, parranajokoneet, deodorantit, kosmetiikka ja monet muut henkilökohtaiset tavarat voivat välillisesti levittää HPV-virusta.
  • Vältä kynsien pureskelua. Kynsien pureskelu voi aiheuttaa rikkinäistä ihoa, jonka kautta virus pääsee tunkeutumaan ihoon.
  • Terveelliset elämäntavat. Vahva immuunijärjestelmä on paras suojakeino syyliä ja jalkasyyliä vastaan.
  • Vältä avojaloin kulkemista yleisissä tiloissa. Jos käyt säännöllisesti kuntosalilla tai uimahallissa, käytä varvassandaaleja tai muita kumipohjaisia jalkineita ehkäistäksesi jalkasyylätartunnan.

Lasten syylät

Lasten syylätartunnat ovat hyvin yleisiä, mutta miksi lapset saavat syyliä ja miten niitä voi poistaa?

Syylien hoito

Jos sinulla on jo syyliä, paras tapa ehkäistä niiden leviäminen on hoitaa ne tehokkaalla syylänpoistoliuoksella, kuten SyylEndillä. Syylistä voi olla hankala päästä eroon, mutta aloittamalla hoidon heti ensimmäisten syyläoireiden ilmaannuttua, ovat mahdollisuudet onnistuneeseen lopputulokseen hyvät.

1. Warts in primary schoolchildren: prevalence and relation with environmental factors. British Journal of Dermatology. F.M. van Haalen, S.C. Bruggink, J. Gussekloo, W.J.J. Assendelft and J.A.H. Eekhof. 2009.

LIUOS
SyylEnd ORIGINAL pakkauskuva

SyylEnd Original

Koko perheelle

Riittoisa liuos, joka kuivattaa syylät juurineen. Ainutlaatuinen vaikutusmenetelmä erottaa SyylEndin muista syylänpoistotuotteista.

KYNÄ
SyylEnd PEN box

SyylEnd PEN

Tarkka annostelu

Sisältää samaa vaikuttavaa ainetta ja on yhtä tehokas kuin SyylEnd liuos. SyylEnd PEN on kehitetty kuluttajien toiveiden perusteella, sen annostelu on aina oikea ja syylien tarkka käsittely onnistuu kätevästi.

JÄÄDYTYSHOITO
SyylEnd FREEZE box

SyylEnd FREEZE

Pienille syylille

SyylEnd FREEZE on kylmin kotikäyttöön tarkoitettu jäädytyshoito, joka poistaa syylät juurineen jopa yhdellä käyttökerralla.

JÄÄDYTYSHOITO
SyylEnd FREEZE eXcel pakkauskuva

SyylEnd FREEZE excel

Sitkeille ja isoille syylille

SyylEnd FREEZE excel on kotikäyttöön tarkoitettu jäädytyshoito, joka soveltuu käytettäväksi, kun hoidetaan sitkeitä, isoja syyliä käsissä, käsivarsissa ja jaloissa.

JÄÄDYTYSHOITO
SyylEnd FREEZE box

SyylEnd Skin tags

Pienille varsiluomille

SyylEnd Skin tags on ensimmäinen kotikäyttöön tarkoitettu jäädytyshoito varsiluomien poistoon. Se soveltuu pienille, niskassa, kaulassa, rintakehällä, kainaloissa tai käsivarren sisäpuolella oleville varsiluomille.