Varsiluomien poistaminen

Varsiluomia voidaan poistaa monin eri tavoin, esimerkiksi leikkaamalla, laserilla ja jäädyttämällä.

Varsiluomet ovat yleensä harmittomia, mutta niitä voidaan harkita poistettavaksi esimerkiksi seuraavista syistä:1

 • Jos iho ärtyy varsiluomen hankautuessa vaatteisiin tai vuotaa verta esim. ihokarvoja ja partaa ajaessa.
 • Kosmeettiset syyt: Varsiluomet voidaan kokea esteettisesti epämiellyttäviksi, jolloin ne halutaan poistaa.
 • Lapsilla esiintyvät varsiluomet halutaan usein poistaa ja tutkia, koska varsiluomien esiintyminen lapsilla ei ole yleistä.
Lapset paljain jaloin riippumatossa

Varsiluomien poistomenetelmiä

Varsiluomet ovat yleensä harmittomia, mutta ne voidaan poistaa, mikäli ne koetaan esteettisesti epämiellyttäviksi. Varsiluomia voidaan poistaa esimerkiksi seuraavilla eri tavoilla: 2

 • Jäädyttäminen eli kryoterapia: Varsiluomi jäädytetään käyttäen nestemäistä typpeä, typpioksiduulia tai dimetyylieetteriä (propaanilla tai ilman). 1,3,4
 • Leikkaaminen: Varsiluomi leikataan kirurgisilla saksilla tai veitsellä. 1,5
 • Laserteknologian avulla

Varsiluomien jäädyttäminen

Jäädytyshoidolla eli kryoterapialla hoidetaan lukuisia hyvänlaatuisia iho-ongelmia, kuten esimerksi syyliä ja varsiluomia. Nestemäistä typpeä, joka jäädyttää jäädytettävän kohdan noin -196℃:seen, käytetään vain lääkärin vastaanotolla.3 SyylEnd Skin tags -jäädytyshoito sisältää typpioksiduulia, jolla saavutetään iholla noin -80℃ kylmyys sekunneissa.7 Jäädytettyyn kohtaan voi muodostua rakkula. Varsiluomi häviää vähitellen 2-3 viikon kuluessa.

Mikä on varsiluomi

Mikä aiheuttaa varsiluomia ja miten niistä pääse eroon?

SyylEnd Skin tags

Tehokas jäädytyshoito pienien varsiluomien poistoon. Ensimmäinen kotikäyttöön tarkoitettu varsiluomien hoitomentelmä, jota on helppo käyttää.

Varsiluomien leikkaaminen

Ainoastaan terveydenhuollon ammattilaiset voivat leikata varsiluomia. Leikkaaminen soveltuu erityisesti silloin kun varsiluomi on ihossa kiinni ohuella varrella. Tässä menetelmässä varsiluomesta pidetään kiinni pinseteillä ja varsi katkaistaan joko kirurgisilla saksilla tai veitsellä mahdollisimman läheltä ihoa. Varsiluomi leikataan paikallispuudutuksessa steriileillä välineillä. Varsiluomia ei tule leikata itse!

Varsiluomien poistaminen laserilla

Laserhoitoa voidaan käyttää useisiin eri iho-ongelmiin, mukaan lukien varsiluomet.8 Laserhoidolle ominaisia piirteitä ovat voimakas teho, tarkka kohdistaminen hoidettavaan kohteeseen sekä laserlaitteesta ja hoitotavasta riippuen mahdollisimman vähäiset kudosvaikutukset muissa kuin hoidettavassa kudoksessa.

Varsiluomien poistaminen itsehoidossa

Pienet (2-5 millimetriä halkaisijaltaan) niskassa, kaulassa, rintakehällä, kainalossa tai käsivarsien alapinnoilla sijaitsevat varsiluomet voidaan poistaa apteekista saatavalla SyylEnd Skin tags-jäädytyshoidolla. Kookkaita (yli 5 mm halkaisijaltaan) tai muilla ihoalueilla kuin edellä mainittu ei tule poistaa itse.

Varsiluomien poisto lääkärissä

Kookkaat, halkaisijaltaan yli 5 millimetrin kokoiset varsiluomet tulee poistaa ainoastaan lääkärin toimesta. Myös kasvoissa, silmien läheisyydessä, rinnoissa ja nivusissa tulee poistaa lääkärillä. Lääkäri valitsee käyttämänsä poistometodin riippuen varsiluomien koosta, muodosta ja sijainnista.

Lähteet

 1. Finney, R.L. Jr. Procedures: skin tag (acrochordon) removal. https://mospace.umsystem.edu/xmlui/bitstream/handle/10355/13999/ProceduresSkinTagRemoval.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
 2. Panday, A., Sonthalia, S. Skin tags. In: StatPearls Publishing; 2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547724/.
 3. Andrews MD. Cryosurgery for common skin conditions. Am Fam Physician. 2004;69(10):2365-2372.
 4. Cryosurgery for skin growths. Am Soc Dermatol Surg. https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/cryosurgery/cryosurgery-for-skin-growths.
 5. Acrochordon treatment and management. Medscape. https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/cryosurgery/cryosurgery-for-skin-growths.
 6. Fredriksson CH, Ilias M, Anderson CD. New mechanical device for effective removal of skin tags in routine health care. Dermatol Online J. 2009;15(2):9.
 7. Comparative cryogenic test. Oystershell Lab. 2016;RoA2251:Data on file.
 8. Krupashankar DS, IADVL Dermatosurgery Task Force. Standard guidelines of care: CO2 laser for removal of benign skin lesions and resurfacing. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2008;74 Suppl:S61-67.
LIUOS
SyylEnd ORIGINAL pakkauskuva

SyylEnd Original

Koko perheelle

Riittoisa liuos, joka kuivattaa syylät juurineen. Ainutlaatuinen vaikutusmenetelmä erottaa SyylEndin muista syylänpoistotuotteista.

KYNÄ
SyylEnd PEN box

SyylEnd PEN

Tarkka annostelu

Sisältää samaa vaikuttavaa ainetta ja on yhtä tehokas kuin SyylEnd liuos. SyylEnd PEN on kehitetty kuluttajien toiveiden perusteella, sen annostelu on aina oikea ja syylien tarkka käsittely onnistuu kätevästi.

JÄÄDYTYSHOITO
SyylEnd FREEZE box

SyylEnd FREEZE

Pienille syylille

SyylEnd FREEZE on kylmin kotikäyttöön tarkoitettu jäädytyshoito, joka poistaa syylät juurineen jopa yhdellä käyttökerralla.

JÄÄDYTYSHOITO
SyylEnd FREEZE eXcel pakkauskuva

SyylEnd FREEZE excel

Sitkeille ja isoille syylille

SyylEnd FREEZE excel on kotikäyttöön tarkoitettu jäädytyshoito, joka soveltuu käytettäväksi, kun hoidetaan sitkeitä, isoja syyliä käsissä, käsivarsissa ja jaloissa.

JÄÄDYTYSHOITO
SyylEnd FREEZE box

SyylEnd Skin tags

Pienille varsiluomille

SyylEnd Skin tags on ensimmäinen kotikäyttöön tarkoitettu jäädytyshoito varsiluomien poistoon. Se soveltuu pienille, niskassa, kaulassa, rintakehällä, kainaloissa tai käsivarren sisäpuolella oleville varsiluomille.